Spiritului liber nu-i plac închistările şi nu suportă să fie închis într-o cuşcă ale cărei credinţe limitative îl ţin în prizonierat. Dacă totuşi vei alege să faci asta, adică să te limitezi singur, spiritul din când în când te va atenţiona să îţi aduci aminte cumva şi de el. Iar metodele de a o face, sunt nenumărate.
Poate îţi va trimite un om care prin ce îţi va spune, te va îndemna într-un mod direct sau indirect, să te reclădeşti şi să îţi iei zborul din propria cenuşă precum pasărea Phoenix. Îl vei primi, îl vei asculta oare?
Poate îţi va trimite o carte pe care dacă o vei deschide, s-ar putea să ai o mare revelaţie faţă de viaţa pe care acum o trăieşti. Vei fi îndeajuns de curios pentru a o deschide?
Poate îţi va trimite o situaţie de viaţă concretă, poate chiar una foarte dureroasă, care te va pune măcar temporar pe gânduri. Oare vei avea tăria să te opreşti, vei avea puterea de a te analiza măcar atunci pe tine însuţi?
Poate îţi va aduce în apropierea ta un om bolnav prin care iarăşi vei avea ocazia să înţelegi ceea ce până atunci doar treceai cu vederea. Vei avea destul curaj în a privi acel om faţă-n faţă şi de a înţelege boala dincolo de ceea ce se vede privind un trup stors şi ofilit?
Poate lipsurile îţi vor bate în geam chiar atunci când nu te aştepţi, deşi până atunci nu te-ai fi gândit vreodată că vei trece şi prin asta. Atunci când nimeni şi nimic nu mai rămâne în jurul tău, vei avea destul de multă putere în tine însuţi în a te susţine, astfel încât să nu te prăbuşeşti?
Poate va apărea un copilaş care nu întâmplător se va naşte chiar în realitatea ta. El vine alături de tine cu o mare lecţie pe care abia aşteaptă să ţi-o predea. Vei înţelege oare această lecţie şi ţi-o vei asuma?
Poate va apărea la un moment dat un iubit sau o iubită care pentru un timp a reuşit să îţi fure inima. Şi dacă tot ai ales să trăiţi împreună, la ce bun să intri în veşnicul război al orgoliilor, de „care pe care”? Nu crezi că ar fi mai util ca fiecare să descopere în celălalt ceea ce lui însuşi îi lipseşte?
Poate chiar cerşetorul din colţ pe care îl vezi mereu murdar căutând prin gunoaie şi pe care tu nu dai doi bani, poate unul ca acesta are şi el să-ţi predea o lecţie de viaţă, căci spiritul lui puternic străluceşte în interior, altfel nu ar putea trece prin toate acestea. Îţi vei lăsa măcar pentru o clipă mândria şi aroganţa deoparte pentru a putea privi dincolo de aparenţe?
Poate chiar şeful tău de care ţi-e silă sau de care tremuri zilnic în faţa lui, pe care-l bărfeşti pe la spate şuşotind mici răutăţi cu colegii tăi în lipsa acestuia, poate chiar el are ceva de dăruit mai mult decât banii pe care ţi-i oferă. Vei avea oare destulă răbdare în a înţelege care e rostul tău la acel job, mai mult chiar decât răbdarea de a-ţi aştepta plata de la lună la lună?
Poate chiar sportul tău preferat îţi va aduce în faţă un meci a cărui intensitate să-ţi atingă un punct sensibil prin care vei înţelege că nu întotdeauna cel mai mare şi mai puternic învinge sau că talentul de multe ori nu e suficient. Te vei putea detaşa îndeajuns de emoţiile care te invadează, înţelegând ceea ce se petrece dincolo de rezultat şi dincolo de lupta în sine?
Poate vei face o lungă călătorie pe care demult ţi-o doreşti. Iar dacă tot ai reuşit să o faci, nu te întoarce doar ca să arunci cu noroi în stânga sau dreapta, pentru că ego-ul tău s-a simţit lezat de condiţiile de acolo sau de oamenii întâlniţi care nu ţi-au fost tocmai pe plac. Când pleci cu mari aşteptări, cu mari dezamăgiri te vei întoarce. Oare vei putea înţelege rostul acestei călătorii, dincolo de condiţii, dincolo de cei întâlniţi în drumul tău?
Poate că pentru un timp ai trăit alături de cineva pe care l-ai iubit cu adevărat. Dar între timp viaţa a hotărât că a sosit vremea despărţirii şi a schimbărilor din relaţia voastră. Ai putea oare înţelege rostul şi menirea pe care a avut-o acea persoană pentru un timp, intrând în viaţa ta?
Oare vei avea destul de mult curaj să spui „da” acestor lecţii de viaţă temporare, atât de folositoare şi de utile în simplitatea lor?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu