miercuri, 2 martie 2016

Gândul de astăzi, către impecabilitatea de sine


Ce înseamnă să fii impecabil cu tine însuţi? Să îţi urmezi crezul şi să stai drept atunci când îl manifeşti. Ce înseamnă să stai drept? Să ai coloană vertebrală, adică ceea ce spui ca fiind „da”, să fie „da” şi ceea ce spui ca fiind „nu”, să fie chiar „nu”. A fi impecabil înseamnă să ai o ţinută impecabilă. Haina nu face pe om, dar îi susţine respectul de sine. O ţinută îngrijită nu e o gaură în cer, dar dacă nu o ai nici pe aceasta, poţi să vorbeşti despre orice că nu vei putea stârni decât cel mult un zâmbet batjocoritor la adresa ta. Când începi să crezi că nu meriţi mare lucru, începi de fapt să îţi semnezi sentinţa ratării cu propria ta mână. Şi pe sentinţa asta ce scrie de fapt? Trei lucruri mari şi late: fraier, bolnav şi falit! Nu interesează pe nimeni că eşti fraier, poţi să fii în continuare toată viaţa aşa, nu te opreşte nimeni. Nu interesează pe nimeni că eşti bolnav, va mai apărea câte unul când are timp şi îţi va mai plânge puţin de milă. Nu interesează pe nimeni că eşti falit, atâta timp cât îţi doreşti bani dar în sinea ta simţi că nu îi meriţi, nu-i vei avea niciodată.
Când un om începe să nu mai fie impecabil cu viaţa lui, se instaurează declinul social şi dezastrul lăuntric. Exact cum e pe dinăuntru, aşa va arăta şi pe dinafară. Neîngrijit, ponosit, vlăguit, blazat, mirosind a transpiraţie şi rupt în fund. Asta nu ţine de câţi bani ai sau nu ai, ci de faptul că nu mai ai efectiv respect de sine şi nu te mai iubeşti chiar deloc. Şi începi să te târăşti aşa, trăind de pe o zi pe alta, împovărat şi cu umerii lăsaţi, sătul de viaţă, sătul de tine. Când devii aşa, totul în jurul tău începe să decadă pentru că transmiţi permanent energia ta în jur ca pe o otravă. Unii o preiau şi se infestează, alţii încep să-şi ia jucăriile şi să iasă din realitatea ta insuportabilă. Pentru că nimeni nu are nevoie de încă un ratat, de încă un fraier, de încă un bolnav, de încă un falit.
Cum te simţi atunci când porneşti dimineaţa plin de entuziasm, îmbrăcat frumos şi îngrijit, impecabil total cu fiinţa ta? Dar cum te simţi când te îmbraci urât, cu haine rupte sau murdare? Experimentează şi asta dacă ai curaj, totul pleacă de la cele mici şi ajung la cele mari, niciodată invers. Orice poate avea rol de susţinere, căci totul face parte din viaţă, inclusiv haina, inclusiv imaginea, inclusiv atitudinea. Experimentează o zi măcar, impecabilitatea.
Măcar o zi nu îţi mai bate joc de fiinţa ta prin tot felul de glume proaste folosind la nesfârşit umorul depreciativ. Măcar o zi radiază entuziam şi pasiune, decât să radiezi plafonare şi invidie. Măcar o zi stai drept în faţa vieţii şi nu te apleca în zadar în faţa nimănui. Măcar o zi spune-ţi de mai multe ori că te iubeşti, chiar dacă la început vei suporta mai greu senzaţia de penibil privindu-te ochi în ochi. Obişnuieşte-te cu impecabilitatea ta care te reîntregeşte, nu cu suferinţa ta care te tot îndeamnă să nu faci nimic.
Doar fii mereu impecabil cu vorba ta, cu atitudinea ta, cu mentalitatea ta, cu crezul tău! Fii impecabil cu timpul tău, cu fiinţa ta, cu viaţa ta!
O primăvară frumoasă şi impecabilă tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu