luni, 9 decembrie 2013

Cand resortul mintii slabeste...



De abia atunci minunea e pe cale să se producă. Când detaşarea se înfiripă, când uitarea de aşa zisa problemă se produce, când te hotărăşti în cele din urmă să laşi resortul liber, oare ce se întâmplă?
Până în acest moment...au fost doar încrâncenări, chinuri, suferinţe, zbateri, insomnii, depresii, nervi, ţipete, judecăţi, critici, lacrimi, căderi, îndoieli, tulburări, gânduri ascunse...Toate aceste stări te-au făcut să tragi de resort la maximum şi să ţii chiar şi cu dinţii de el, încordându-l până aproape să plesnească. De frică să nu te izbească în plin dacă i-ai fi dat drumul deodată, ai ales să te agăţi cu toată puterea de el, depunând un efort zadarnic care într-un final te-a epuizat. Şi problema tot nu s-a rezolvat.
Ai ales în tot acest timp chiar să îţi scrii paşii necesari pentru a îţi atinge un anumit obiectiv. Ai încercat chiar să urmezi aceşti paşi, fără să te abaţi din drum. Ţi-ai afişat poate pe oriunde în casă, paşii pe care ar fi trebuit să-i urmezi în demersul tău. Te-ai dedicat acestui scop, trup şi suflet. Şi totuşi...deşi ai urmat cu osârdie cei 10, 15 sau 20 de paşi spre calea succesului care i-ai copiat de prin vreo carte de mare „succes” care te asigura dinainte că nu vei da greş...nu ai reuşit mare lucru. Adică nu ai reuşit mai nimic concret. Dar dezamăgirea e atât de adâncă încât nu o poţi recunoaşte cu voce tare. Nu înţelegi de ce nu ai reuşit în ceea ce un mare autor care face din orice titlu un „best seller” în arta dezvoltării personale, îţi garanta sucesul încă de pe coperta cărţii.
Tot citind astfel de cărţi despre arta succesului sau motivaţionale, spune-le cum vrei, tot aplicând tehnici care mai de care mai subtile, nu vei face decât să întinzi resortul şi mai mult. Tot vei aştepta şi mai nerăbdător un rezultat care întârzie să se producă. Iar dacă aplicând anumiţi paşi, nu ai rezolvat nimic, nu contează. În raft te aşteaptă o altă carte şi mai seducătoare ca prima. Dependenţa s-a produs, iar tu nu vei putea abandona aşa uşor o cale aleasă.
Dar după un lung efort susţinut şi după aplicarea unor discipline într-un mod crâncen, apare la interval, saturaţia şi oboseala care-ţi vor tăia cheful de a mai încerca ceva. Atunci e momentul adevărului şi ai de ales, între a te opri conştient din alergătura ta şi a încerca să pricepi ce se întâmplă de fapt, sau a abandona cu silă orice disciplină, spunându-ţi dinainte că oricum nu va merge. Ce vei alege oare?
Din cele două opţiuni doar prima îţi eliberează cu adevărat resortul şi îţi va da rezolvarea. A doua, doar te va umple de frustrări pe care oricând vei avea ocazia, le vei împroşca în urechile celor curioşi să afle dacă acest fel de metode dau rezultate, dar pentru că oricum nu sunt dispuşi nici măcar la un efort minim, vor să audă din gura altora dacă merge sau nu. Pentru unii ca aceştia, nu va merge, cu siguranţă. Eventual vor mai citi câte ceva, vor mai aplica vreo metodă, vor mai face câte un curs care iarăşi le promite „marea cu sarea”, dar toate astea doar pentru o foarte scurtă perioadă. Pentru că ei de fapt caută doar diversificarea şi nu au constanţă în nimic.
Dar ceilalţi, cei care au urmat nişte reguli sau discipline, cu sau fără „maeştri”, se vor privi la un moment dat ochi în ochi, ca într-o oglindă, întrebându-se dacă într-adevăr sunt sinceri cu ei înşişi.
Pentru că de atâta „abureală” spirituală sau de dezvoltare personală, sunt sătui. S-au săturat să tot aplice metode care nici măcar la cei care le-au creat poate nu au avut efect. Au obosit să se mai încreadă în x sau în y, pentru că privind la viaţa lor de zi cu zi, constată cu stupoare că între învăţătura predată şi viaţa acestora e un mare hău, o mare prăpastie, pe care şi un copil de grădiniţă o poate constata. Pentru că ei, cei sinceri în căutarea lor, îşi doresc exemple vii care să trăiască aşa cum îi tot învaţă pe alţii. Iar dacă acel învăţător sau maestru, nu trăieşte aşa cum învaţă, înseamnă că nu e mai nimic de capul lui.
Iar odată cu această mare „revelaţie” trăită şi experimentată, se vor întoarce după această tristă constatare, tot la ei înşişi. Dar de data aceasta, vor lăsa deoparte orice încrâncenare, pentru că după ce au tot încercat una sau alta, au înţeles un mare „secret”. Iar acest mare „secret” nu l-au găsit în cărţi, unde doar tehnicile sofisticate le sunt prezentate. Cu cât vor fi mai greu de aplicat, cu atât vor fi mai atrăgătoare. Mintea e atrasă de lucrurile complexe, iar ego-ul la fel. Complexitatea lor, e aur curat ca hrană pentru ego.
Cei care au trecut prin această etapă, au rămas cu disciplina în sânge, ceea ce este un lucru foarte bun. Dar în schimb s-au debarasat de tehnici şi metode care mai de care mai sofisticate, înţelegând în cele din urmă „secretul” că viaţa e doar un simplu joc. Dar ca să te joci cu viaţa, îţi trebuie deschidere. Cu cât deschiderea este mai mare cu atât resortul revine la forma iniţială şi slăbeşte din încordare. Cu cât te deschizi la viaţă şi te predai ei, lăsând să te surprindă viaţa şi nu a încerca să o controlezi tu pe ea, cu atât joaca şi bucuria vor creşte. Asta nu înseamnă că nu vei mai citi cărţi sau că nu vei mai aplica o metodă sau alta. Diferenţa va fi însă de atitudine, care nu va mai fi aceeaşi ca înainte, când sperai că printr-o anumită tehnică vei ajunge la nu ştiu ce rezultat.
Aţi privit vreodată în urma voastră, la experienţele şi la trecutul vostru într-un mod firesc? Ce aţi constatat la prima vedere când vă amintiţi de o situaţie sau alta? Când a intrat în viaţa voastră persoana, obiectivul sau lucrul dorit? Când eraţi în momentele de maximă agitaţie şi încrâncenare cu resortul minţii întins la maximum sau când aţi reuşit să eliberati resortul, detaşându-vă de problema sau obiectivul în sine? Răspundeţi-vă vouă nu mie, fiţi doar sinceri cu voi înşivă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu