marți, 5 iulie 2016

Triunghiul spiritual al bermudelor



Mă urmăreşte titlul ăsta de o bucată de vreme. Vreau să scap de el şi nu pot. Aşa că singura posibilitate de salvare e să scriu ceva despre asta, să scap de urmăritori şi apoi să fiu lăsat în pace în lumea mea. Ceva simplu, să înţeleagă toţi proştii. Şi cei care zâmbesc batjocoritor şi cei gură cască care îşi dau ochii peste cap. E loc pentru toată lumea pe aici pe pământ, aşa că să nu fiu prea răutăcios, doar n-oi fi eu deşteptul satului, am atâtea corijenţe, de trece vara acuşica şi eu tot repetent rămân. Poate mă apuc şi eu odată şi odată de învăţat câte ceva pe aici, că dacă rămân aşa, sigur nu mă trec ăştia clasa. Adică ăştia care nu se văd, dar îi tot simt prin preajma mea cum mişună, doar-doar or dibui ei cum să mă ia, ca să mă scoată la liman cumva.

Pe aici limanul ăsta are trei colţuri, ca într-un triunghi echilateral, nu isoscel, nu drept, nu strâmb. Toate laturile sunt egale, toate unghiurile sunt aceleaşi. Pe o latură scrie Relatiile, pe o alta Sănătatea, iar pe cea de-a treia latură scrie mare şi frumos Banii. Pe câte o latură de asta, unii se dau cu sania, cu schiurile, plutesc sau zboară chiar. Pe o altă latură însă, mulţi se împotmolesc, de oricum ar da-o, tot împotmoliţi rămân. Se chinuie, se încordează, se luptă cu viaţa pe acea latură, dar acolo ceva îi sabotează la greu. Aţi simţit vreodată că sunteţi deficitari, mediocri şi neputinicoşi măcar pe una din laturile de care vorbesc?

Am văzut oameni care se descurcă de minune pe una din laturi, dar pe o alta, rămân tare deficitari. Acolo pare că nimic nu se urneşte din loc, nimic nu merge, nimic nu evoluează. Parcă tot vor să împingă un bolovan şi cu cât se zbat, cu atât el devine şi mai de neclintit. Nu găsesc poziţia adecvată, nu găsesc unghiul potrivit din care ar putea să mişte această povară din loc. Şi pare că provocarea sau lecţia îi tot urmăreşte din urmă, să găsească cumva soluţia la ea. Unii o găsesc repede, ei sunt deştepţii satului, ăştia învaţă şi de la cei mai proşti ca ei, dar şi de la cei mai descurcăreţi. Alţii însă, le trece viaţa printre degete, vine moartea peste ei şi se surprind mai apoi că au mai dat încă un rateu, cu încă o viaţă. Nu-i nimic, la şcoala reeducării de pe pământ se învaţă şi se tot învaţă, nu-i aşa?  

Cu ce să încep, cu relaţiile, banii sau sănătatea?
Mie mi se par toate la fel de importante. Iaca o să încep cu sănătatea, că tot se spune că dacă nu ai sănătate, poţi să ai o căruţă de bani şi să mai fii şi cu frumoasa satului, că tot degeaba. La capitolul „sănătate”, oamenii se panichează cel mai uşor. Cum îi doare undeva, fuga-fuga la farmacia satului de după dealuri, acolo e mântuirea şi izbăvirea durerii lor. Le plac drogurile farmaceutice la nebunie, ar înghiţi orice pastiluţă, doar-doar or uita chiar şi de ei înşişi şi de insuportabila uşurătate a fiinţei lor. Unii îşi fac chiar depozite prin casă de droguri farmaceutice, să aibă acolo pentru zilele negre care le bat la uşă tocmai atunci când nu se aşteaptă. Nu se aşteaptă ei, dar de fapt şi le programează de numa-numa. Parcă le şi doresc să vină cât mai brutal peste ei, să se îmbolnăvească şi să nu se mai gândească atâta ce pot face cu viaţa lor. Li se pare firesc să se îmbolnăvească şi să meargă pe la doctori de trupuri, doar au nevoie şi ăştia să mănânce o pâine de pe urma puturoşilor care nu sunt în stare să mişte un deget pentru reîntregirea fiinţei lor.

Pe de altă parte se tot vehiculează ideea că un anumit conflict lăuntric cauzează o anumită boală. Şi asta e o credinţă, un tipar, o paradigmă. Iar orice credinţă îşi are naşul ei. Orice religie îşi are naşul şi orice prostie îşi are naşul ei. De cât să repet ca un papagal ce tot vehiculează unii sau alţii pe bani pe la cursurile de vindecări spirituale, mai bine gândesc cu mintea mea, că papagaliceasca spirituală nu mi se potriveşte. Ăştia tot spun că ai o boală pentru că ai un anumit conflict. Punct ochit, punct lovit! De parcă toţi oamenii simt la fel, gândesc la fel, reacţionează la fel. Aşa că necâştigător, tot o credinţă limitativă e şi asta, ca oricare altă credinţă, toate, absolut toate credinţele sunt limitative. Singura scăpare, absolut nicio credinţă. Asta e pură libertate, nu haos, să fim bine înţeleşi. Haosul e doar în mintea oamenilor  care se tot surprind cum de ei, nişte oamenii atât de buni, s-au putut îmbolnăvi de boli incurabile. Dar oare poate o minte haotică, debusolată şi compulsivă să menţină un trup sănătos? Asta chiar n-are sens, n-are logică. Acolo e buba, la mintea ta.

Referitor la relaţii. Am văzut că acum, cum deschizi ochii puţin faţă de spiritualitate, cum te înhaţă şi te buşeşte iubirea necondiţionată din toate părţile. Oamenii se iubesc necondiţionat  la greu pe faţa internetului, dar în discuţiile de unu la unu, se bârfesc şi se judecă de mama focului. Asta e un fel de ipocrizie ridicată la rang de artă. Ne iubim necondiţionat în virtual, dar în real ne facem că nu ne vedem. Sau şi mai cumplit. Ne îndrăgostim prin virtual de unul sau de altul şi avem impresia că ne e tare bine. E tare bine să fii prost, nu-i aşa?

Dar nu-i nimic, chiar şi prostia se mai deşteaptă, uneori cu lacrimi, cu suferinţă, cu durere. Să te prinzi emoţional de cineva în virtual, mie mi se pare noaptea minţii. Dacă sunt femei care citesc ce scriu eu pe aici, nu le pot spune decât "nu fiţi proaste!", doar atât. Ştiu că sună brutal, dar se poate şi mai rău de atât. Decât să cauţi iubirea vieţii tale pe facebook sau mai ştiu eu unde, mai bine le dai pe astea la spate. Te amăgeşti azi cu unul, mâine cu altul, pentru ca la sfârşit să rămâi cu mâinile goale. Năluci virtuale sunt peste tot, mişună şi urlă după cine să mai înghită.

Relaţiile adevărate şi prietenii adevăraţi sunt doar în viaţa ta cea autentică, nu în surogatul virtual unde niciodată nu ştii cu cine ai de-a face pe bune. Poţi să ai în lista de pe fb mii de prieteni virtuali, dar nu te amăgi, întreabă-te dacă e vreunul pe acolo care ar mişca măcar un deget pentru tine la propriu, nu la figurat. Prietenii reali sunt cei cu care poţi sta faţă-n faţă la o masă, restul e vrăjeală şi abureală cu care pierzi timpul ore întregi prin chaturile din virtual. Multă lume, oameni puţini!

Stai că am ajuns şi la bani. Aici cam toţi sunt prinşi, mai mult sau mai puţin. Cei care au foarte puţin, se gândesc la bani cum să supravieţuiască. Cei care au mulţi, vor şi mai mult. Oricum ai da-o, toată lumea vrea bani, bani, bani. Măcar unii recunosc, alţii în schimb, n-ar recunoaşte asta, să-i picuri cu răşină. Ei sunt doar spirit, doar iubire necondiţionată care nu foloseşte bani, nu-i aşa? Multă prostie şi ipocrizie în peisaj!

Mai sunt unii care nici nu suportă să discute despre bani, li se pare o lezare, o dezicere, o pornografie care le-ar da simţurile peste cap. Eu nu am văzut oameni fericiţi fără bani, decât mameluci spirituali care se  amăgesc că trăiesc într-un fel de zen al inerţiei şi că nu au nevoie să muncească nimic, că oricum le dă domnul, măicuţa, sfinţişorii de prin icoane şi moaştele de prin raclele putrede ale celor adormiţi. Sau poate că sunt mai evoluaţi şi ei se hrănesc doar spiritual cu prana. Mişto!

Oamenii fără bani sunt defensivi, temători, descurajaţi, milogi. Mulţi nici nu fac nimic să iasă din starea asta inertă, dar în schimb, bolboresc într-una că viaţa e grea, că au o cruce tare greu de dus, o karmă tare greu de tras, un dumnezeu tare nemilos de suportat şi care mai e şi gelos pe deasupra! Poţi găsi justificări pentru orice pe lumea asta, dar asta o faci doar pentru a nu face nimic, dar absolut nimic cu viaţa ta. Are sens?

Acest triunghi spiritual al bermudelor face ca să îşi prindă picioarele majoritatea din cei care au venit aici tocmai pentru a regla ceva deficitar pe una din aceste laturi. Unii dispar în acest neant fără să priceapă ce li s-a întâmplat. Alţii reuşesc să îşi centreze şi refacă latura instabilă şi deficitară cu care se luptă în viaţa asta de câţiva ani. Niciodată nu e prea târziu, totul începe cu un mic, foarte mic pas, apoi al doilea, apoi al treilea...


  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu